Horní menu

Drobečková navigace

Aktuality > Články > výpadek emailových služeb v pátek 26.1.2018

výpadek emailových služeb v pátek 26.1.2018



Datum konání:
26.1.2018

Vážení zákazníci,

dne 26. 1. 2018 od 7:04 do 12:56 jsme řešili technický výpadek námi poskytovaných emailových služeb.

Důvodem výpadku byla softwarová chyba datového úložiště. Bohužel byla chyba takového rozsahu, že bylo nutné celý obsah úložiště obnovit ze zálohy. Ve 12:56 jsme kompletně obnovili provoz pro přijímání a odesílání emailů a možnost přístupu k vašim emailovým schránkám. Následně jsme doručili všechny emaily, které byly v průběhu výpadku doručovány na naše záložní servery. Ve 14:32 jsme doručili poslední emaily, které byly touto chybou zpožděny.

Dnes v noci provedeme další servisní práce, abychom předešli jakýmkoliv výpadkům v budoucnu. Nutné výpadky však budou pouze krátkodobého charakteru.

Přijměte, prosím, za uvedenou situaci a za případné komplikace moji upřímnou omluvu. Kolegové podnikli maximální úsilí, aby byly námi provozované služby co nejdříve k dispozici.

V případě, že vám tento výpadek způsobil komplikace s ohledem na komunikaci s vašimi klienty, neváhejte kontaktovat naši technickou podporu na emailu ipo@antee.cz, kolegové vám obratem připraví potvrzení, že bylo uvedené způsobeno chybou u naší společnosti jako provozovatele emailových služeb.

S přáním příjemného víkendu,

Ing. Petr Friml
výkonný ředitel


Doplnění ze dne 26.1.2018 23:55:

Po důkladné analýze jsme zjistili zdroj selhání námi provozované infrastruktury. Tímto původcem byl námi používaný anti-virový software, u kterého došlo v ranních hodinách k chybě v software při aktualizaci databáze virů. Bohužel tato aktualizace obsahovala softwarovou chybu, která způsobila výpadek na celé naší infrastruktuře. Podotýkáme že nedochází k automatické aktualizaci programu jako takového, tu provádíme po důkladném otestování manuálně.

Po provedené aktualizaci nebyly díky chybě v software řádně uzavírány  tzv. popisovače souborů (file descriptory). K aktualizaci došlo kolem 2:00 hodiny ranní, v 5:45 začínají popisovače souborů docházet, od 7:00 se při větším zatížení dochází na serveru popisovače úplně a celá infrastruktura emailové komunikace tím ztrácí možnost otevírat nové soubory a díky uvedenému dochází i k chybám na celém úložišti. Zde je chyba popsána ze strany samotného poskytovatele software (v anglickém jazyce).

Paradoxem je, že pravidelná aktualizace naopak napomáhá ochránit vaše počítače od zavirování a to právě především díky co nejrychlejšímu nasazení nových definic aktuálních virů.


Doplnění ze dne 6.2.2018 12:40:

Dnes došlo ke zpoždění a nemožnosti odesílání emailů v brzkých ranních hodinách. V 8:05 byl tento problém vyřešen. Problém souvisí s výše uvedeným a bohužel došlo k výpadku i když antivir monitorujeme každou minutu (bohužel nehlásil žádný problém). S ohledem na uvedené problémy již intenzivně testujeme novou verzi antivirového řešení, která byla poskytovatelem vydána dnes v noci a měla by uvedené problémy vyřešit. Omlouváme se za vzniklé komplikace.